istenic

Istenič

Sodobna družba ne more delovati brez časa. Meri vse od 100-metrskih tekem do zgodovine. Z njim ravnamo, kot da je nekaj materialnega, kar lahko držimo, in tako živimo pod pritiskom; ljudje nimajo časa, da bi imeli čas

Janez Istenič se je v tem družbenem okolju odločil za pridelavo penine, ki je morala vzeti čas. Najprej osnovno vino: vinograd mora zrasti, trta mora dozoreti, da obrodi, da lahko grozdje pripeljemo v klet in iz mošta nastane vino, ki nato v steklenici še enkrat fermentira, preden postane penina.

Ta zaveza in pridelava penin sta mu vzela ves čas, od fizičnega, do agrarnega in mestnega. Še danes se vse odvija v časovnem loku, ki se razteza od korenin vinske trte v bizeljski zemlji do kozarca penine, ki jo postrežejo v mestu.

Proizvodnja penin Isteničevih je orjala ledino v zasebni pridelavi, saj so bile vse večje kleti v družbeni lasti, le ena je proizvajala tradicionalno penino. Bili smo prvo zasebno podjetje v Sloveniji in zvezni Jugoslaviji, ki je pridelovalo penino po tradicionalni metodi, kasneje pa smo razvili uspešno obliko vinskega turizma.